Et par tanker om den strikkeprøve, vi alle elsker at hade.

 

 

Jeg bruger mange (virkelig virkelig mange) timer på hvert eneste strikkeprojekt. Jeg strikker altid med den forventning, at denne trøje/halstørklæde/hue etc. skal jeg have for altid. Den skal bo i min garderobe og være mig en tro følgesvend til vores dages ende. Det er derfor også usigeligt smertefuldt, når det ikke bliver en success - og guderne skal vide, jeg har en del strikkede ikke-kys-værdige skrubtudser liggende bagerst i mit skab. Strikkerens sunken cost issue: jeg nænner ikke at skille mig af med mine rædsler. Og hvad, det er måske også godt det samme, så kan de stå som en skamstøtte over mine fadæser og minde mig om, hvorfor det er jeg i dag altid som den pligtopfyldende duks strikker min strikkeprøve.

Den kuede lille lap

For det var jo grundlæggende manglen på denne - den supprimerede lille strikkeprøve -  som altid var problemet. Det er gået galt i alle dimensioner, jeg har alt fra nær-dukketøj til hindenburgere liggende, men hvordan er det mere præcist det går galt - jeg har jo fuldt opskriften? Eller næsten, for der var lige det med strikkefastheden, som jeg let og elegant skøjtede hen over med den tanke - at hvor meget kan det lige betyde? I vores guide er en side om strikkeprøver, men helt kort kan det siges at strikkefastheden er en kalibrering af din strik, hvor du måler hvor mange masker hhv. pinde du skal strikke for at have en lap på 10x10cm. Det handler om, hvor høje og bredde dine masker er.

Eksempel:

Hvis du skal strikke en sweater i glatstrik på pind 5 og opskriften fordrer en strikkefasthed i maskeretningen på 18 masker pr 10cm, men du har i virkeligheden har 20 fordi du strikker lidt stramt, så vil en trøje hvor brystmålet skulle have været 100 cm, hoppe af dine pinde med et slutmål på 90 cm - altså noget strammere simpelthen fordi dine masker fylder mindre. Det kan justeres med en større pind. Men hvis du først opdager det, når du har strikket trøjen, ja så må du ud og finde en petite niece som også synes det du har kæmpet med de sidste måneder er top-fedt.

Av for en manglede strikkeprøve

Men hvad med maskerne højde - hvad betyder de? Helt ærligt - ofte ikke så meget. Især ikke hvis instruktionerne i opskriften er givet i cm mål og ikke antal pinde (noget som ikke altid er ladsigørligt). Men det kommer alligevel til ofte til udtryk - tænk på en sweater med et raglanbærestykke. Her tager du ofte ud (hvis vi antager du strikker oppefra og ned) på hver anden pind. Hvis dine masker er meget høje, bliver dit bærestykke ditto og vice versa. Det kan også gå galt er i ærmerne. Hvis opskriften angiver at du f.eks. skal tage ind for hver 8 pind, og slutteligt strikke til ærmet har et vist mål, så vil du med høje masker ikke nå alle dine indtagninger før ærmet er langt nok. Med lave masker vil du ende med, at et stykke af ærmet bliver et rør uden indtagninger - fordi du "for hurtigt" får brugt dine indtagninger op. Når det er sagt, er problement med maskehøjden generelt ofte noget mindre.

Av for en manglede strikkeprøve

Men skal vi så ikke bare justere pinden?

Jo! Men for at gøre det, skal du jo vide at det er nødvendigt for dig, og det er ikke altid nok. For måske strikker du, så du kun kan justere dig til at ramme i den ene dimension. Jeg har med bitterhed måtte opgive et projekt med mønster i ærmet, simpelthen fordi jeg var ude af stand til at ramme strikkefastheden. På den pind, der skulle til for at jeg ramte maskebredden, var den gal med pindehøjden og omvendt. Den trøje kunne jeg simpelthen aldrig strikke. Mega frustreret måtte jeg trævle alt op og finde et nyt mønster, som jeg kunne bruge. Det er oplevelser som denne, som virkelig giver mig troen på vores nye tilgang til strik. Lad os lade garnet og din personlige strikkesignatur (læs: din strikkefashed) komme først og være det der afgør opskriften. Vi ønsker det skal være slut med at trævle op, og leder huller i jorden efter den opskrift, som lige passer til det garn, jeg har liggende. Der skal altid være et projekt (du kan lide), som passer til dit garn kombineret med den måde, du strikker det på. 

Håndvask versus sjus

Og så en lille bonus. En ting som min strikkeprøve virkelig hjælper mig med er vask af min strik. Her på matriklen er der ret god knald på med 3 børn, hus, have og alt det der jazz. I har helt sikkert også jeres og se til, og jeg nyder simpelthen ikke at håndvaske min strik (som jeg ser det er tilfældet for mange ?). Jeg vil markant hellere sidde med en gin & tonic i sofaen, med at mit rod omkring mig, mens maskinen klarer det for mig. Og det kan jeg gøre! En del af processen ved at lave strikkeprøven er, at jeg også vasker den på uldprogram i maskinen - så ved jeg nemlig om den kan tåle det og kan med sindsro vaske den færdige trøje. I parentes bemærket så skal du virkelig huske ikke at overfylde din uldmaskinen - det kan have grimme konsekvenser - det må vi skrive lidt om også...

 

 

/Kira

når strik går galt strikkeprøve


Older Post Newer Post