STRIKKEPRØVER
Alle strikker forskelligt - og der er ikke en måde som er mere rigtig end andre. Det er i midlertid nødvendigt at vi tager højde for din måde at strikke på, så lad os lige tale om din strikkefasthed.
Strikkefastheden er et udtryk for hvad dine masker fylder, både i bredden og i højden for et bestemt garn strikket på en bestemt pind. Du finder din strikkefasthed ved at strikke en strikkeprøve. En strikkeprøve er en lille testlap, hvor du kan tælle hvor mange masker du har vandret og hvor mange pinde du har lodret på et område der måler 10x10cm.
Strikkeprøver får ofte en lidt stedmoderlig behandling, men det er bare så ærgerligt, når ugers arbejde skal pilles op igen, fordi det viste sig, at strikkefastheden var helt forkert.
Her er et par gode råd til, hvordan du måler din strikkefasthed.
STRIK PRØVEN STOR NOK
Det er super vigtigt, at du ikke måler en strikkeprøve fra kant til kant. Maskebredden i de første og sidste par masker er ikke nødvendigvis repræsentative for din strikkefasthed og det kan altså snyde dig. Sørg derfor for at strikke prøven stor nok til, at du kan måle strikkefastheden lidt væk fra kanten, hvor arbejdet er stabilt og konsistent. Hvis du ikke gider strikke så stor en prøve, så er det også ok at måle, hvor mange masker du har på f.eks. 5 x 5 cm i stedet, og så gange op.
STRIK SOM DU PLEJER
Det vigtigste, når du laver din strikkeprøve, er, at du bare skal strikke. Du skal strikke, som du plejer, og ikke prøve at strikke særligt løst eller fast - strik, som det falder dig naturligt. Du vil få rigtig svært ved at holde en strikkefasthed, som ikke falder dig naturligt, igennem en hel trøje. Hvis du ønsker, at maskerne skal være løsere eller fastere, så skift i stedet til en anden pind, hvor du kan få den tæthed, du ønsker, med dit naturlige strik. En større pind vil føre til en løsere strikkefasthed, en mindre det modsatte.
BRUG DEN SAMME PIND
Du kan sagtens risikere, at din strikkefasthed ændrer sig, hvis du skifter pindetype. To pinde med samme tykkelse giver ikke nødvendigvis samme fasthed, selvom både garnet og strikkeren er uforandret. Pindens materiale (træ, metal, plastik etc.), samt hvor spids pinden er, har en betydning for, hvordan du holder på den og hvordan du strikker, og dermed naturligvis for hvordan din strikkefasthed bliver. Fastheden kan også blive forskellig når du strikker rundt eller frem og tilbage. Når du laver din strikkeprøve, er det derfor vigtigt, at du strikker den på den pind og på den måde, du har tænkt dig at strikke trøjen på.
MØNSTERSTRIK
Din strikkeprøve skal opføre sig som det færdige arbejde du gerne vil lave. Hvis du strikker i mønster - rib/hulmønster/patent etc, så skal du også måle din prøve i dette grundmønster.
VASK DIN STRIKKEPRØVE
Strik opfører sig organisk og giver sig i vask og brug. Vask derfor din strikkeprøve, hvis du vil vaske dit endelige arbejde. Samtidig betyder det også at dit endelige produkt kan ændre sig når du bruger det.
AT ELSKER SIN STRIKKEPRØVE
Vi har bestemt også strikket både dit og dat uden strikkeprøver - og al denne dit og dat ligger da også rigtig fint og dyb i bunden af skabet. Det er virkelig møj ærgeligt når en fjollet ting som strikkefastheden ender med at betyde at den fede sweater i det top lækre garn skal strikkes forfra. Så vi er i den grad bannerføre for strikkeprøven. Den har virkelig mange fordele:
🧶 Strikkeprøven er en tyvstart på dit nye lækre garn. Du behøver ikke have lagt dig fast på en opskrift - du kan bare gå i gang med det same.
🧶Strikkeprøven kan være en vaskemaskine prøve. Vask din prøve i maskinen og du har ro i maven når det færdige projekt lægges i tromlen for første gang.
🧶Du får en rigtig god fornemmelse af dit færdige arbejde - hvordan tar det sig ud når det blir strikket op. Du kan prøve kombinationer med spændende følgetråde af og lyn hurtigt få en fornemmelse af hvor du gerne vil hen.