Nogen gange går jeg rundt og tænker, at visse ting kan jeg bare ikke lave selv. At bage cantuccini, lave sæbe, bygge en bil eller farve mit garn selv. Helt ærligt, tror jeg faktisk ikke engang, jeg tænker over det. Det er bare noget, der hører til i klassen af ting, jeg ikke selv gør. Jeg må tilføje ofte med godt grund (jeg tror det er helt fint, hvis jeg afholder mig fra at samle af motorer), men ofte bare fordi bedriften er mentalt utilgængelig for mig, men i virkeligheden bare venter på, jeg får øje på den og kommer igang.
For et årstid siden lettede tågen for mit bilk og jeg så - virkelig så - det håndfarvede garn. Det ville jeg dæleme også gerne prøve. Jeg fik overtalt en veninde (bevares - så dybt springer ingen vel ud uden en wingwoman). Vi købte farver, garn, masker - ja for et år siden er nu en svundne tid, hvor masker ikke var allemandseje. Al dette indkøb var lidt en hurdle at passere - for det kan være ret bekosteligt at komme fra start. Dernæst var det bare derudaf. Vi modtog kyndig vejledning af skiftevis youtube og biblioteks håndbøger. Og som med så mange andre stejle glasbjerge kan det ganske snildt betvinges, når man først går rigtig i gang.
Syre eller syren?
Jeg er sprunget på syrefarven! Jeg er vild med de spraglede speckels og finder selvbeherskelsen det aller sværeste. -Måske det ville være fedt med en lille smule orange også... Jeg ender ofte med mere meleret end egentlig speckelt garn. Og så må jeg også lige tilføje at syre-delen, som jo lyder forholdsvis afskrækkende, henviser til den sure ph garnet skal have for, at farven kan trænge godt ind. Jeg bruger citronsyre og/eller eddike - altså ikke noget, som ellers skræmmer stort. Den vished tager lidt broden ud af syren, synes jeg. Men er du alligevel mere til det helt gennemnaturlige, er der også ting i din baghave eller frugtkurv som du fint kan farve med. Avokadosten og skaller giver f.eks. en rigtig flot støvet rosa farve - du kan se Woods and Wools super hjælpsomme tutorial til farvning med avocado her (på engelsk). En helt tredje mulighed er frugtfarve - se f.eks. her for en god tutorial udi den kunst.
Og hvad med garnet?
Ja hvilket garn? Rigtig meget håndfarvet garn og garn til det formål er superwash behandlet. Det gør jo, at det mister en del af sin naturlighed og gode uldegenskaber, men omvendt er der for en garnfarver, en del at vinde. Superwashbehandlet uld har to primære fordele i forbindelse med garnfarvning. Det kan uproblematisk klare opvarmning uden at filte, og måske vigtigere, så binder farverne rigtig godt til de behandlede fibre. Der bliver simpelthen mere pang og skarpe farver.
Hvis du går med lille indidyer i maven og gerne vil prøve kræfter med speckels og syrefarver, men ikke kan overskue det helt store projekt, så kan du jo prøve et af vores små hue-farvekits af. De gør det nemt at komme fra start. Det er også en ret så super gave - hvis vi selv skal sige det.
Hvis du hellere vil prøve noget plante eller kagefarvning, kan du finde nogle gode og billige garner til det formål hos garnspecialisten (eksternt annoncelink). Zuzana (aka garnspecialisten) arbejder under mottoet red garnet. Hun opkøber store og små restpartier fra diverse spinderier og sælger de skønne garner til de glade danske strikkere. Hendes sortiment ændrer sig derfor hele tiden, så husk at købe alt, hvad du skal bruge - det er et super sted at gøre et kup.