6 gode råd når du vask din (uld)strik

Vask af strik Hvordan? Hvor ofte? Med hvad? Skal jeg vaske i hånden eller i maskinen? Vi har samlet 6 gode råd du kan læne dig op af når dine darlings skal i bad.

Vask af håndstrik

 1 Lad være.

Det vil sige, lad så vidt muligt være. Hvis din uld indeholder lanolin, vil det elske dig for at blive hængt udendørs og lufte i et døgns tid. Lanolin er en naturlig voks, som fåret producerer for at gøre det vand- (og smuds-) afvisende. Det giver ulden en selvrensende evne fra fødslen. Med tiden og efter nogle vaske vil lanolinen stille og roligt forsvinde. Du kan modvirke dette med brug af en uldkur som indeholder lanolin - f.eks. Sonnet eller Disana (annoncelink). Vi anbefaler, du prøver det af først. Her kan du f.eks. bruge din gamle strikkeprøve. Den er jo strikket i det samme garn og på samme pind som din færdige strik, så den vil give dig et godt fingerpeg om, hvordan din strik vil reagere på kuren. 

Undtagelsen fra denne regel er dog den magiske første gang. Når du lige er færdig med et projekt, er det faktisk ret vigtigt, at du vasker det. Garnet ændrer sig, så din strik falder på plads. Maskerne falder ligesom til ro og (rigtig mange) ujævnheder forsvinder. Det er en omgang trylleri, du bestemt ikke skal snyde dig selv for.

 2 Vask meget lidt

Med fare for at gentage første punkt, hvis du ikke kan undgå det - man kan jo være uheldig, eller bare have brug for at friske strikken rigtig grundigt op - så sørg for at vaske sjældent.

 

luft strik

3 Kend din vaskemaskine

Vi er nogen der vasker alt - også strik - i maskinen (herunder undertegnede).

Hvis du vasker i maskine, så gør det kun i en maskine du kender. Det er en rigtig god ide at vaske din strikkeprøve først, så ved du hvordan netop det garn og den blanding du strikker i arter sig i netop din maskine.

4 Vrid aldrig

Når du vrider din uld, kan du risikere at strække fibrerne helt ud af form. Det er især, hvis du vasker i hånden, du risikerer at blive fristet til den slags. I stedet skal du kramme og presse vandet ud af strikken eller alternativt give det den korte centrifugetur i maskinen (men kun hvis du kender maskinen). Hvis det stadig er meget vådt, kan det også være en ide at lægge din strik i den rette form og rulle det ind i et håndklæde, så vil dette suge en del af fugten (og fylder ikke så meget). Det er en god ide ikke at lade det tørre færdigt i håndklædet, men rulle det ud, trække det i form (blokke det) og lade det tørre færdigt fladt.

5 Vælg det rigtige vaskemiddel. 

Det vigtige her er, at du vælger et middel som ikke indeholder proteaset subtilisin (et protein nedbryden enzym). Subtilisin er nedbryder proteiner i silke og uld og er derfor svært uhensigtsmæssige i uld og silkevask henseende. Fordi der ikke står på vaskemidlerne, at de indeholder subtilisin kan man som lægkvinde kun holde sig på den sikre side ved kun at bruge deciderede uld/silke vaskemidler. Det er som alt andet en jungle, og her må undertegnede ærligt indrømme, at have fine erfaringer med de billigere på markedet - det være sig Neutral, Änglemark, Savin, Rema1000 mf. Der har på det seneste sneget sig et nyt produkt ind på dette marked Eucalan. Fordelen ved dette er, at det ikke skal vaskes ud, og derved medvirker til at bevare den naturlige lanolin i ulden i længere tid. Eucalan kan efterhånden købes i mange garnforretninger måske også din, men ellers kan det købes online, f.eks. hos  Garnhimlen eller hos KnitWeDo (annoncelinks) .

6 Gnub aldrig i en plet.

Du risikerer at filte ulden lokalt. Skrap først pletten af med et skarpt redskab (en kniv), dup pletten udefra og ind med en fnuller og farvefri klud dyppet  i en blanding af hvid eddike, uldvaskemiddel og vand. Er det en fedtplet, kan du istedet bruge sprit. Efter duppebehandling kan du lægge dit strik i blød i koldt vand inden du vasker det normalt. Det kan også være din strik er lidt for dyrebar til den slags eksperimenter - og så kan det jo være en ide at få professionel rensehjælp.

/Kira 

Sweater med saddelskulder single stitch

håndvask vask strik vask uld vaskemiddel


Ældre opslag Nyere opslag