Hvad med det der garn?

Hvad kommer først når du skal i gang med et nyt strikkeprojekt? Har du allerede et garn i tankerne eller måske endda i gemmerne? Har du en favorit fiber eller skal du altid prøve noget nyt næste gang? Her vil vi gennemgå de mest almindelige fiber og deres egenskaber samt give nogle eksempler på vores yndlingsgarner.

Garn fra overskudsproduktion kan blive en guld grube for dig

Hvilke fibre skal jeg vælge?

Garn fremstilles af tekstilfibre. Det kan være animalske, vegetabilske, regenererede eller syntestiske. 

Der findes et utal af garner, spindetyper, fibre, producenter og hensyn du kan tage med i overvejelserne når du vælger garn til et nyt projekt.I Danmark findes flere garnforhandlere som  opkøber restpartier og sælger ud til gode priser. Hvis det ikke er vigtigt for dig at garnet kommer fra en specifik producent kan du f.eks. besøge garnspecialisten (dette link er et annoncelink - læs mere om hvad det betyder her).

 

 

 

Bio shetland fra BC garn

Animalske pels-fibre tæller uld, alpaca, kamel, geder mf. De animalske pels-fibre har typisk nogle attraktive naturlige egenskaber som dyret de kommer fra har glæde af. Fibrene er ganske forskellige men langt de fleste virker isolerende og varmeregulerende – for det har dyret brug for. Det lader huden ånde, men kan for nogen føles kras mod den bare hud. Der er stor forskel på blødhed imellem de forskellige dyrefibre. Den naturlige elasticitet i pelsfibre gør at uld er rigtig godt for nybegyndre idet det trækker sig sammen og giver et smukt maskebillede med ganse lidt øvelse. Bio Shetland er et gots certificeret 100% økologisk uldgarn fra BC garn. Det er et godt eksempel på den rene traditionelle uldgarn. Du kan finde det her (annoncelink)



Jaipur peace silk fra BC garnSilke er på sin vis en animalsk fiber men kommer ikke direkte fra dyret. Det er snare et produkt af dyrets arbejde. Silkeormens kokoon forarbejdes på forskellige vis, til strikkeformål støder man typisk på 3 typer: Tussah silke er mat og lidt ru i overfladen , denne stammer fra de vilde silkeorme. Morbærsilke er fra silkeorme i opdræt. Navnet henviser til de blade ormene spiser, morbærsilken er blank, glat og forholdvis svær at arbejde med. Råsilke også kaldet bourettesilke er et restprodukt fra de andre silkeproduktioner. Jaipur Peace Silk er den ypperste natursilke silke - ikke morbærsilke, men af en anden silkeormsart som spiser en anden plante. Den udvindes helt igennem “cruelty-free” idet ormene får lov til at gennemgå deres metamorphose til slut, gnave sig ud af puppen og flyve væk før kokonen høstes. Den er ikke helt så blank som morbærsilken men den er helt igennem fabelagtig. Du kan finde BC garns Jaipur Peace Silk her (annoncelink)

Wild Wool fra Erica Knight indeholder 15% nædefibreDe vegetabilske fibre er bomuld og hør, mere eksotisk render man af og til på nellefibre og hamp. Bomuld findes i et utal af udgaver og kvaliteter. Det er super til krads-sensitiv hud, men er ikke særlig elastisk og kan være ret utilgivende overfor ikke top jævn strik. Hør har lidt mere struktur, det er typisk lidt stift men bødes efter vask. Du skal være opmærksom på at vegetabilske fibre kan være hårde for hænderne fordi de er uelastiske. Du kan ofte finde garner, som er en blanding af forskellige fibre, det kan afhjælpe stivheden i garnet, hvis det er en uld-bomuldsblanding frem for den rene bomuld. Der findes i øvrigt mange bæredygtige garner med vegetabilske fibre, både økologisk bomuld og genanvendt bomuld findes i mange afskygninger. 
Erika Knights Wild Wool indeholder 15% viskose udvundet af neldefibre. Det gør garnet blødere og mere holdbart end den rene uld. Du kan finde Wild Wool her (annoncelink)                                                                    
 
Vikings Bambino er et super blødt bambus/bomuldsgarn perfekt til sommer og babystrikRegenerede/biosyntetiske fibre er et begreb som dækker over garner der tager udgangspunkt i naturlige fibre som ikke umiddelbart lader sig spinde til garn. Det er nødvendigt at gennemgå en længere forarbejdning ofte involvende kemisk behandlig for at kunne blive strikkegarn. Regenerede fibre er rayon, viskose, bambus, modal, tencel/lyocell med flere. Fælles er at de typisk er bløde, holdbare, glatte og ikke særligt dyre. De er uelastiske og kan forkomme lidt "slaskede". 
Viking Garn har lavet nogle rigtig udemærkede og budgetvenlige blandinger bestående af bambus og bomuld: Bamboo og Bambino. Sommersoltoppen er strikket i dette garn og er, efter flere år stadig blød og pæn.  Se Viking Garns Bambino her (annoncelink).
                                                                   
Syntestiske garner er f.eks. akryl, nylon og polyester. Disse "fibre" er helt igennem menneskeskabte. Syntetisk garn er typisk meget slidstærkt, men har dårlig hukommelse og kommer ud af facon. Det er ikke åndbart men kan give lidt en fornemmelse af at være klædt i en plasticpose. Syntestiske fibre gør det godt i blanding med naturlige fibre forde tilfører holdbarhed til garnet og dermed din færdige strik. Der er f.eks. typisk 15-25% syntetiske fibre i strømpegarn.
Gepard Garn har begået et virkelig luksuriøst og slidstærkt strømpe garn med bestående af 70% merinould, 10% cashmere og 20% polyacryl. Acrylen øger dine strømpers holdbarhed. Du kan finde Cash sock garnet her (annoncelink).

 


Ældre opslag Nyere opslag