For mange er sommeren måske ikke lige strikkehøjsæson, men det er der ingen grund til, for der findes så mange lækre garner som gør sig rigtig gode også på de varme sommerdage. Vi har lavet en lille oversigt over de bedste sommergarner.
Bomuld
Bomuld er skønt at have på en varm sommerdag. Det holder dig kølig, fordi det transporterer varme væk fra kroppen. En egenskab der går igen for de organiske garner, men som står i kontrast til syntetiske garner, som akryl. Derudover er bomuld nemt at vaske. Det er vigtig, da man har typisk brug for at vaske sommerstrik noget oftere end vinterstrik. Når du strikker i bomuld, skal du være opmærksom på, at den kan have en tendens til at blive krøllet og i nogle tilfælde blive lidt stiv efter flere vaske. Det kan også være lidt hårdt for hænderne at strikke i bomuld i forhold til uldgarner.
Tre bud på lækre bomuldsgarner er Mandarin Petit fra Sandnes, Alba fra BCgarn og Caracas fra Plassard (annoncelinks).
Uld/bomuld blanding
Et godt alternativ til den rene bomuld er en blanding af uld og bomuld. Her får du det bedste af begge verdener. Du får mange af uldens gode temperaturjusterende egenskaber (se f.eks. Merci fra Filcolana (annoncelink)). Blandingen er et sommergarn, som er let at strikke i, ikke så hård for hænderne og giver et pænt og regelmæssigt maskebillede. Bomulden sikrer du ikke bliver for varm. Vælger du et garn hvor ulden er superwash, så det er det også meget nemt at vaske (se f.eks. Cotton Merino fra Drops (annoncelink), som Sommersne toppen er strikket i)
Hvis du er på jagt efter en overgangstrøje eller cardigan, så kombineres uld/bomuldsblandinger rigtig fint med en tynd fluffy silk-mohair eller silk-alpaca. Her får du en mindre varm trøje som stadig er super blød og har en dejlig lodden feel. Her har vi rigtig gode erfaringer med Esther fra Permin, som i sig selv ikke er så blødt, men rigtig lækkert i den kombi (annoncelink).
Silke
Silke er et utrolig slidstærkt naturmateriale, som også har gode temperaturregulerede egenskaber. Der findes forskellige silkegarner, her er et lille udpluk.
Den glatte morbærsilk er typisk let skindende og blød mod huden. Den har mange af de samme gode egenskaber som bomulden, og falder - modsat bomulden - til ro i et jævnt maskebillede efter i vask. Vær dog opmærksom på, at silken har en tendens til at strække sig (nogle gange rigtig meget) over tid. Den kan være hård for hænderne at strikke i og kræve lidt ekstra opmærksomhed for at fange alle trådene, mens du strikker, da de ofte består af mange tynde tråde. Silkegarnerne er super eksklusive og derfor også forholdsvis dyre.
Gode bud på glatte silke garner er Jaipur Silk Fino fra BC garn (annoncelink) og Silky fra Lana Gatto.
Bourette silke også kaldet råsilke har en grovere tekstur og ofte en karakteristisk duft. Råsilkens egenskaber minder på mange måder om uld og giver et lidt rustikt udtryk. Se f.eks. Soft silk fra BC Garn (annoncelink) eller Pure Silk fra Knitting For Olive.
Silkeblandinger
Garner som blander silke og andre fibre er ofte mindre hårde for hænderne og lidt biligere. Dog måske også lidt mindre sommervenlige - afhængigt af hvad det er blandet med.
Der findes skønne blandinger både med uld og alpaca. (Se f. eks. Alpakka Silke fra Sandnes eller Sublime fra Önling (annoncelinks)).
Bambus-blandinger
Et billigt og blødt alternativ, der også lægger sig pænt når det bliver vasket. Det føles meget glat og blødt mod huden, men noget hårdere for hænderne at strikke i end uldgarner - på samme måde som silken. Det er et organisk garn som føles svalt mod huden på en varm sommerdag, da det fører varmen væk fra kroppen. Garnerne fås ofte i meget tynde kvaliteter, så du kan få din sommertop super tynd hvis du ønsker det (se f.eks. Bambino fra Viking Garn (annoncelink), som Sommersoltoppen er strikket i). Som med den fine morbærsilke består garnet ofte af mange tynde tråde, som kan gøre det svært at få alle trådene med hver gang - det kræver altså øget opmærksomhed eller en vis accept af skønhedsfejl, når du strikker i bambus-bomuld.
Hør
Hør er et organisk materiale, det har et meget rustikt udtryk og er super slidstærk. Tilgengæld kan det også blive stift efter mange vaske. Hør findes også i mange spændende blandingsgarner, som får hørens gode egenskaber.
Gode bud på rene hørgarner er Hør Organic fra Isager eller i den billigere ende Lino fra BC Garn - alternativt Line fra Sandnes eller Belle fra Drops, hvis du i stedet er på udkik efter et blandingsgarn (annoncelinks).